Nie odbieramy? Na pewno oddzwonimy!

Dietetyk

Czym zajmuje się dietetyk?

Dietetyk to specjalista, który zajmuje się wpływem żywności i żywienia na zdrowie człowieka. Dietetyk uczy zasad zdrowego odżywiania oraz opracowuje zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych i z różnymi chorobami.

Kiedy udać się do dietetyka?

Do Dietetyka udajemy się, jeśli chcemy dowiedzieć się więcej na temat:
  • wpływu składników pokarmowych na działanie organizmu człowieka,
  • badaniu produktów żywnościowych – ich pochodzenia i składu,
  • oceny wpływu, który wywierają na siebie wzajemnie produkty żywnościowe i leki stosowane przy różnego rodzaju schorzeniach i stanach,
  • opracowywaniu procesów obróbki termicznej produktów żywnościowych i przygotowywania potraw,
  • stosowaniu zasad racjonalnego odżywiania się.
Dietetyk pomoże w:
    • ustalaniu planu żywienia,
  • ustaleniu jadłospisu, diet żywieniowych.
Podczas wizyt zostanie wykonana analiza składu ciała za pomocą medycznego sprzętu. Medyczny analizator składu ciała InBody 170 za pomocą którego możemy zmierzyć: masę mięśniową, tłuszczową, całkowitą zawartość wody w organizmie, pomiary BMI, WHR, obliczyć dzienne zapotrzebowania na energie, poziom tłuszczu wisceralnego, zawartość białka, składników mineralnych, określenie skali fitness, segmentalnej i tłuszczowej masy ciała poszczególnych części ciała). Każda osoba dostaje wydruk z analizatora i z programu, na którym zapisane są wszystkie wyniki.

Usługi dietetyczne:

Konsultacja dietetyczna:
  • dokładna analiza składu ciała za pomocą profesjonalnego sprzętu,
  • przeanalizowanie wyników badań morfologicznych krwi,
  • omówienie popełnianych błędów żywieniowych,
  • przeprowadzenie wywiadu żywieniowego,
  • zaproponowanie planu działania.

Plan żywieniowy:

  • układany indywidualnie,
  • redukcyjny oraz w oparciu o określone jednostki chorobowe,
  • dzienne zapotrzebowanie na kalorie wyliczone za pomocą wcześniej wykonanych pomiarów i przeprowadzonym wywiadzie żywieniowym,
  • znajdują się w nim produkty, które lubimy (w przesłanym pliku z produktami, należy zaznaczyć nielubiane produkty),
  • zawiera gotowe przepisy do sporządzenia potraw.

Zakładka jak przygotować się przed pierwszą wizytą:

  • badania morfologiczne krwi,
  • wykaz spożywanych produktów i napojów z ostatnich 3 dni
  • omówienie popełnianych błędów żywieniowych,
Wyżej spełnione warunki przyśpieszą przebieg pierwszej wizyty i pomogą w doborze odpowiedniego planu (nie są warunkiem koniecznym).

Przygotowanie do pomiaru analizy składu ciała:

  • na czczo lub min. 2-3 godziny po posiłku,
  • po wypróżnieniu się,
  • przed wysiłkiem.
Osoby z rozrusznikami serca, kobiety w ciąży oraz podczas miesiączki nie powinny mieć wykonywanych badań.

– Umów wizytę